Лейля и Мерйем: “Не трябва към нас да се отнасят с подозрение и предпазливост” - 2 Март 2017 - Ислям - истината за живота!
Събота, 22.07.2017, 15:42

Добре дошли Гост | RSS
www.muslims.ovo.bg
"Чети в името на твоя Господ..." Свещен Коран (96:1)
ГлавнаРегистрацияВход
Главно меню

Категории
Статии [79]
Новини [37]

Мини-чат

Нашата анкета
Оценете моя сайт
Общо отговори: 11

Статистики

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Главна » 2017 » Март » 2 » Лейля и Мерйем: “Не трябва към нас да се отнасят с подозрение и предпазливост”
23:47
Лейля и Мерйем: “Не трябва към нас да се отнасят с подозрение и предпазливост”

Лейля и Мерйем: “Не трябва към нас да се отнасят с подозрение и предпазливост”

 

 

Юля Богушевска (Лейля) е 20-годишна рускиня от град Петрозаводск. Завършила е средно образование и работи като касиерка в аптека.

Оксана Галубева (Мерйем) е 20-годишна рускиня, също от Петрозаводск. Завършила е средно специално образование, работи като продавачка в магазин.

 

Запознах се с тези две момичета в джамията в Петрозаводск, когато те решиха да приемат исляма. Симпатични, усмихнати, дружелюбни – така ги запомних в деня, когато се запознахме. “Ля иляхе иллеллах, Мухаммедур расулюллах” – “Няма друг Бог освен Аллах и Мухаммед е Негов пратеник”, произнесоха двете приятелки и в този момент станаха мюсюлманки.

 

Няколко месеца след нашето запознанство аз реших да се срещна с Лейля и Мерйем и да разбера как се е променил техният живот от деня на встъпването им в исляма.

 

Момичета, кое ви накара да се обърнете към вярата?

 

Преди две години ние се запознахме с приятели азербайджанци и с голямо удивление слушахме някои от тях да говорят негативно за своята религия – “свещена война”, “тероризъм”, “унижение на жените” – това бяха нашите първи впечатления за исляма.

 

Изминаха дни, месеци и ние се запознахме с все повече и повече приятели от различни националности, изповядващи исляма, които постепенно промениха нашите възгледи.

 

С времето ние оценихме мюсюлманското гостоприемство, щедрост, уважение към възрастните и жените, любов към децата, миролюбие, радушие, неприемане на алкохол и много други. Започнахме да молим приятелите си да ни запознаят по-отблизо с религията им и в частност много искахме да отидем и посетим джамията.

 

Някои от тях ни отговориха, че входът на джамията е забранен за жените. И ние така започнахме да мислим, докато не се срещнахме с един мюсюлманин от Карелия, който за наше удивление с радост се съгласи да ни заведе в джамията.

 

На следващия ден посетихме джамията в Петрозаводск. Там се запознахме с мюфтията на област Карелия. Той ни посрещна с радост, показа ни джамията, запозна ни с ислямската библиотека, аудио- и видеотеката, отговаряше на нашите въпроси.

 

След този ден ние останахме с топли и добри впечатления за исляма и мюсюлманите. Искахме още един път да отидем там и само след няколко дни с радост го направихме. Поговорихме си с мюфтията и с другите мюсюлмани, гледахме филми за исляма и следващия ден приехме исляма.

 

Защо точно исляма?

 

Отговорът е прост и ясен. Защото смятаме исляма за правилен, за вярната религия, религията на истината, доброто и съвършенството.

 

Какви са вашите отношения със семейството и приятелите? Те знаят ли, че вие сте приели исляма?

 

Лейля: Аз веднага казах на майка си. Отначало тя се разстрои, боеше се, че ще стана терористка, че ще ме направят самоубийца и други такива небивалици. Мина известно време и тя промени възгледите си. Започна да ми купува хелял месо, намери в гардероба си дълга пола и ми я даде да я нося.

 

Много се радвам, че майка ми започна да ме разбира, нали аз искам да остана нейната любима дъщеря. Само че дотогава тя не ме беше виждала със забрадка, защото малко след приемането ми на исляма, аз облякох хиджаб. Боях се, че това ще я раздразни. Нашите общи познати, които ме видяха със забрадка на улицата вече й бяха казали. Но тя не коментира този факт.

 

Мерйем: Аз първо казах на по-големия си брат за преминаването ми в исляма. Той отговори: “Твоя работа.” После съобщих и на малкия си брат. Той също нямаше нищо напротив. После казах и на леля ми. И тя не ме осъди. А баща ми сам започвал да се досеща. Никакво предубедено отношение от негова страна не се наблюдаваше.

 
Отначало в моето семейство имахме проблем с месото. Родителите ми купуваха свинско и се опитваха да ме накарат да ям от него. Аз им обясних, че мога да ям само хелял храна. Започнаха постепенно да се съобразяват с мен. Сега у нас няма никакви проблеми с храната.

 

Лейля: В същото време почти всички наши приятели и познати ни осъдиха. Държаха се сякаш не ни познават, надсмиваха ни се, постоянно ни упрекваха.


За тях ислямът се асоциираше преди всичко с тероризма, наркотиците, насилието. Те дори не искаха да ни изслушат, когато им говорехме, че тази религия поражда в нашите души само добро, учи ни да живеем, а не да съществуваме.

 

Смята се, че ако си се родил в християнско семейство, ти си длъжен да бъдеш християнин. Именно затова някои от тях разбираха нашето встъпване в исляма като предателство, забравяйки за това, че всеки човек има право на свобода на вероизповедание.

 

В началото ни беше тежко. Но когато си намерихме нови приятели – вярващи мюсюлмани, ни стана по-леко. А най-главното е, че душите ни се пречистиха и осветлиха.

 

Какви промени настъпиха във вашия живот след приемането ви на исляма?

 

Ние се променихме сами, постоянно работим над себе си, над лошите си привички. Станахме сдържани, търпеливи. Ако по-рано си позволявахме да крещим или да се обидим на родителите си, сега се стараем да разбираме техните забележки, да премълчаваме и изпълняваме техните желания или вежливо да ги поправим. Такова е отношението ни и към другите хора.

 

Вярно е казано: “Даже родителите не могат да възпитат човека така, както това прави ислямът.”

 

Какво бихте искали да пожелаете на мюсюлманите?

 

Обръщайки се към мюсюлманите, бихме искали да им кажем: чувствайте себе си като мюсюлмани. Нека вашата висока нравственост и морал послужат като пример за останалите хора. Не забравяйте, че ви гледат и по вас съдят за исляма като цяло. Вие се явявате по някакъв начин лицето на религията. И нека заедно изпълним тази мисия красиво, достойно, с добро благоразположение към хората.

 

Не трябва към нас да се отнасят с подозрение и предпазливост. Надяваме се, че мюсюлманите ще открият важна подкрепа в новоприемащите исляма.

 
Виктория Бардвил –  вестник “Правият път”  (Петрозаводск)

 

Източник: Списание "СЕЛЯМ"

Категория: Статии | Преглеждания: 32 | Добавено от: Muslims | Рейтинг: 5.0/1
Общо коментари: 0
avatar
Вход

Търси

Календар
«  Март 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архив на записите

Приятели на сайта
 • www.globalquran.com
 • www.albuhari.com
 • www.iman-islam.alle.bg
 • www.islam.forumup.com
 • www.takva.co.uk
 • www.muslimsbg.com
 • www.muslimabg.com
 • www.vaprosiislam.com
 • www.koranbg.com
 • www.nuvvab.net
 • www.sodu-ruse.com
 • www.sodu-momchilgrad.com
 • www.islamicinstitute-bg.org
 • www.ikra.ucoz.net
 • www.islamicnook.ovo.bg
 • www.diagnosa.net
 • www.desebg.com
 • www.noorbg.net
 • www.palestine.bg
 • www.grandmufti.bg


 • Copyright Muslims.ovo.bg © 2017