КУРАНЪТ И СУННЕТЪТ ЗА ЛЕКАРСТВЕНИТЕ СВОЙСТВА НА НЯКОИ ПРОДУКТИ - 13 Март 2017 - Ислям - истината за живота!
Събота, 22.07.2017, 15:42

Добре дошли Гост | RSS
www.muslims.ovo.bg
"Чети в името на твоя Господ..." Свещен Коран (96:1)
ГлавнаРегистрацияВход
Главно меню

Категории
Статии [79]
Новини [37]

Мини-чат

Нашата анкета
Оценете моя сайт
Общо отговори: 11

Статистики

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Главна » 2017 » Март » 13 » КУРАНЪТ И СУННЕТЪТ ЗА ЛЕКАРСТВЕНИТЕ СВОЙСТВА НА НЯКОИ ПРОДУКТИ
23:23
КУРАНЪТ И СУННЕТЪТ ЗА ЛЕКАРСТВЕНИТЕ СВОЙСТВА НА НЯКОИ ПРОДУКТИ

КУРАНЪТ И СУННЕТЪТ ЗА ЛЕКАРСТВЕНИТЕ СВОЙСТВА НА НЯКОИ ПРОДУКТИ

 

 

Дюлята. Предава се, че веднъж Талха бин Убейдуллах отишъл да навести Пророка Мухаммед (с.а.с.) и видял в ръцете му дюля. Пратеникът (с.а.с.) протегнал ръка към него и казал: “Заповядай, Талха, опитай! Тя насища и дава успокоение.”

 

Предава се също, от Ебу Зер в сборника на Несаи следното: “Веднъж аз отидох да посетя Пророка (с.а.с.) и го намерих заедно с някои сподвижници. Той държеше в ръката си дюля, която поднасяше на всеки. Когато аз се приближих, той я подаде на мен и каза: “Заповядай, Ебу Зер! Тя укрепва сърцето, подпомага дишането и отстранява тежестта в гърдите.”

 

Плодовете и семената на дюлята се използват като средсртво за спиране на кръвотечението, притежава свързващи, пикочегонни (диуретивно средство) и противовъзпалителни свойства. Също се прилага в качеството на антисептик.  
При разтваряне на семената във вода, дюлята отделя много слуз, която се използва като мехлем. Отвара се пие при разтройства на хранителния тракт и дихателните пътища. При болки в очите и ангина дюлята се използва и като настойка.

 

Алое. Предава се от Умм Селеме: “Когато почина Ебу Селеме, Пророкът Мухаммед (с.а.с.) дойде при нас. В този момент на лицето ми имах маска от алое. Като видя това, той попита: “Какво е това, Умм Селеме?” “Алое, в това няма нищо особено”, отговорила тя. А Пророкът казал: “ Алоето подмладява кожата, затова го прилагай само нощем.” И ни забрани да го използваме през деня.”

 

Алоето е дългогодишно вечнозелено тревно месесто растение. Основен лекарствен серум се явяват листата. Препаратите от алое се използват при лечение на очни болести, стомашно-чревни заболявания – гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, запек. Употребява се също при анемии и бронхиална астма. Сокът от алое се употребява за лечение на кожни заболявания – продължително не зарастващи рани, язви, изгаряния, лъчеви изгаряния на кожата. В народната медицина алоето се употребява също като общоукрепящо средство при лечение на туберкулоза, коклюш, безсъние.

 

Диня. Предава се, че Пратеника на Аллах (с.а.с.) е употребявал фурми заедно с диня и казал: “Да отстраним жегата на първото с хладината на второто и хладината на второто с горещината на първото.”

 

Древните араби познавали лечебните свойства на динята, смятали, че тя е способна “да изчисти тялото и изхвърли болките от него, ако се консумира посточнно преди чдене.” Динята притежава ценни диетически и лечебни свойства. Динята се препоръчва за диетически храни в свеж вид по 2-2,5 кг на ден при заболяване  на черния дроб, цистит, нефрит, камъни в пикочния мехур. Поради високото съдържание на желязо динята е полезна при анемии, за бременни и кърмачки. Тя спомага за изхвърляне на холестерола, което е важно за болните от атеросклероза.


Динята се препоръчва при подагра, артрит, захарен диабет. Тя е желателно да се употребява при затлъстяване, може да се включи в диета за отслабване. В свеж вид се препоръчва при болни от треска в качеството й на освежаваща напитка.

 

Патладжан. Споменава се, че Пратеника на Аллах (с.а.с.) е казал: “Патладжанът помага затова, защото го ядат.” Патладжанът е ценен диетически и лечебен продукт. Препоръчва се при атеросклероза, тъй като у болните, които го употребяват значително се снижава съдържанирто на холестерола в организма. Широкият набор на минерално соли положително влияе на дейността на сърцето, увеличава отделянето на течностите от организма, затова патладжанът се препоръчва при сърдечно-съдова недостатъчност, особено с отоци. Той е полезен при болести на черния дроб, бъбреците, жлъчката, при подагра, полиартрит. Патладжанът стимулира дейността на червата.

 

Вода. За водата в Свещения Куран Великият Аллах казва: “Той е, Който праща ветровете като благовестители преди Своята милост. И изсипваме чиста вода от небето, за да съживим с нея мъртвата земя и да пият сътворените от Нас многобройни хора и добитък. И я пръскаме между тях, за да се поучат. Ала повечето хора се противят, освен за неверието.” (ел-Фуркан, 25:48-50)

 

А също и: “И спомни си Нашия раб Айюб. Той позова своя Господ: “Сатаната ми причини беда и мъчение.” [Аллах рече:] “Тропни с крак! И ще имаш [вода] за миене, студена за пиене.” (Айюб, мир нему, се измил с тази вода и се избавил едновременно от всички свои болести.) И му дарихме [отново] неговото семейство, и още толкова заедно с тях ­ милост от Нас и поука за разумните хора.” (Сад, 38: 41-43)

 

Пратеника на Аллах (с.а.с.) е казал: “О, Аллах, изчисти грешките ми с ледената вода!” Също така се предават хадиси за извора на водата “Зем-зем”: “Неговата вода (е подобна) на храна – засища и е лечебно средство за всичко (панацея).” И: “Водата на този източник помага според намерението, с което пиеш.” 

 

Хигиеническото значение на водата за нормалното функциониране на физиологическите процеси в човешкия организъм и за създаване на благоприятни санитарни условия за живота на хората е огромно. Водата се явява един от важните фактори на средата, от която зависи здравето на хората.

 

Водолечението (хидротерапия) е методическо външно използване на водата с различна температура с лечебни и профилактически цели. Хидротерапевтичните процедури са много разнообразни: разтриване, обливане, обвиване, душ, вана, къпане и др.

 

Огромното разнообразие на водните процедури като измиване, разтриване, обливане, душ, различни видове вани, речно и морско къпане, позволява да се подобере във всеки конкретен случай тази процедура, която достатъчно точно би съответствала на силата и реактивността на болния, т.е. става възможно прилагането на хидролечението почти при всеки болен.

 

Грозде. Гроздето се споменава в Свещения Куран: “И изсипваме от небето вода с мяра, и я съхраняваме в земята, и несъмнено можем да я отнесем. С нея сътворяваме за вас градини с палми и грозде ­ там има за вас много плодове и от тях ядете...” (ел-Муминун, 23:18-19)

 

В сборника на Муслим също се привежда хадис, че Пратеника на Аллах (с.а.с.) е казал: “Не наричайте гроздето щедрост! Щедростта – това е сърцето на вярващия. Назовавайте го просто грозде или лозе.” Въпросът е в това, че в арабския език думата кярм (грозде) е омоним на думата кярм (щедрост) и арабите обичали да казват на гроздето така, заради ползата и почитанието към него, за което Пророкът (с.а.с.) говори в този хадис.

 

Лечебното действие на гроздето е обусловено, главно със съдържанието на глюкоза и калиева сол в значителни количества.. Гроздето оказва разностранно действие на организма на човека – пикочегонно, отслабване, общоукрепващо, усилва обмена на веществата, способства за образуване на еритроцити (червени кръвни телца).

 

Гроздето се препоръчва при заболявания на сърдечно-съдовата система, болки в бъбреците, черния дроб, при изтощение на нервната система, като общоукрепяващо средство при анемии, бронхиална астма, туберкулоза, при нарушение на мастно съединителната тъкан и минералния обмен. Благоприятно действа гроздето при атеросклероза, подагра, хемороиди.

 

Гъби. Споменава се, че Пратеника на Аллах (с.а.с.) е казал: “Гъбите са манна небесна, влагата на които е лекарство за очите.” Гъбите притежават много полезни свойства. Като продукт за хранене, по своите качества те се намират приблизително между зеленчуците и рибата или месото. Гъбите имат приятен вкус и несравним с нищо аромат, което обуславя в тях съдържанието на екстрактивни вещества и различни ферменти.

 

Освен това те творят чудеса: възбуждат апетита, способстват за смилането и усвояването на храната. Гъбите често ги наричат “месо” и има основание за това. Сушените гъби почти са почти двойно по-хранителни, например от яйцата, пилешкото месо, пълномасленото мляко, плодовете и зеленчуците.

 

Смокиня. За смокинята се говори в Свещения Куран: “Кълна се в смоковницата и в маслината, и в Синайската планина, и  в [Мекка] този град на сигурност...”  (ет-Тин, 95:1-3)

 

В свежите плодове на смокинята се съдържа до 20% захар, а в сухите – до 60%. Свежите плодове и сгъстения (кондензирания) сок от смокиня се използват при сърдечно-съдови заболявания, анемия и безсилие. Плодовете на смокинята притежават също отхрачващо и смегчаващо действие. Варят се с мляко и се употребяват при кашлица, коклюш, а също и като облекчаващо при болки в гърдите, гърлото и простуда.

 

Лимон. За лимона Пратеника на Аллах (с.а.с.) е казал: “Вярващият, който чете Свещения Куран е подобен на лимон – той благоухае и има приятен вкус.”

 

Кората, листата и клоните на лимона съдържат етерично масло, придаващо на лимона своеобразен аромат. Лимоновият сок е полезен при натрупване на соли, подагра, ревматизъм, сърдечни отоци, болки при уриниране, при понижена киселинност на стомашния сок, авитаминоза, а също при хемороиди, туберкулоза, радикулит. Употребява се и външно при гъбични заболявания по кожата, пигментни петна.

 

Лук. Лукът се споменава в Свещения Куран: “И когато рекохте: “О, Муса, не ще изтърпим на една и съща храна. Позови своя Господ заради нас, да ни даде от онова, което земята ражда ­ от нейните треви и краставици, и жито, и леща, и лук.” Каза: “Нима ще замените по-доброто с по-лошо? Слезте към някой град и ще намерите онова, което търсите!” (ел-Бакара, 2:61)

 

Лукът възбужда апетита, стимулира функционалната активност на стомашно-чревния тракт, явява се като противоскорбутно средство. Полезен е при атеросклероза. Лукът се употрбява при ангина, бронхит. При кашлица и простудни заболявания се препоръчва лук с мед или отвара с мед и мляко.

 

Източник: Списание "СЕЛЯМ"

Категория: Статии | Преглеждания: 36 | Добавено от: Muslims | Рейтинг: 5.0/1
Общо коментари: 0
avatar
Вход

Търси

Календар
«  Март 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архив на записите

Приятели на сайта
 • www.globalquran.com
 • www.albuhari.com
 • www.iman-islam.alle.bg
 • www.islam.forumup.com
 • www.takva.co.uk
 • www.muslimsbg.com
 • www.muslimabg.com
 • www.vaprosiislam.com
 • www.koranbg.com
 • www.nuvvab.net
 • www.sodu-ruse.com
 • www.sodu-momchilgrad.com
 • www.islamicinstitute-bg.org
 • www.ikra.ucoz.net
 • www.islamicnook.ovo.bg
 • www.diagnosa.net
 • www.desebg.com
 • www.noorbg.net
 • www.palestine.bg
 • www.grandmufti.bg


 • Copyright Muslims.ovo.bg © 2017